KOŠARKA – VEČ KOT LE IGRA

Košarka ni le igra, je strast in disciplina. Košarka krepi ne le naše telo, ampak tudi naš um. Pomembna je za razvoj otrok in odraslih ter za mentalno zdravje in sprostitev. Vas zanima še več? Berite dalje.

POMEMBNOST KOŠARKE ZA TELESNI IN PSIHIČNI RAZVOJ

Košarka je odličen način za izboljšanje fizične kondicije in razvoj motoričnih sposobnosti in kot taka primerna za vse starosti. Otroci poleg kondicije razvijajo še koordinacijo, spretnost in hitrost, se (na)učijo vrednosti timskih veščin (sodelovanje, komunikacija, nesebičnost …), odrasli pa krepijo zdravje in se (lahko) ob tem družijo z otroki.

Igranje košarke ima torej številne koristi za telesni in psihični razvoj tako otrok kot odraslih, med katerimi velja izpostaviti, da:

  • krepi mišično vzdržljivost (spretnost, moč, vzdržljivost, hitri premiki, zelo intenzivna in kratkotrajna mišična krčenja …)
  • gradi zdrave kosti
  • izboljšuje ravnotežje in koordinacijo
  • razvija temeljne gibalne sposobnosti (nujno potrebne za razvoj mladih)
  • izboljšuje splošno koordinacijo telesa (preigravanje, metanje, podajanje …) 
  • spodbuja večjo telesno aktivnost in zdravo težo (izboljšanje kardio-respiratorne kondicije in samozavesti)
  • spodbuja timsko delo

Košarka torej ni le fizična aktivnost, ampak ima tudi pomembne psihološke koristi. Lahko pomaga pri zmanjševanju stresa, izboljšanju razpoloženja in samozavesti.

Pri otrocih pa ima poleg že naštetih še druge koristi:

1. FIZIČNI RAZVOJ

Košarka je odličen način za izboljšanje fizične kondicije in razvoj motoričnih sposobnosti, kot so koordinacija, spretnost, hitrost …

2. SOCIALNE VEŠČINE

Igranje košarke pomaga razvijati socialne veščine, kot so sodelovanje, komunikacija, nesebičnost … Te so ključne za uspešno interakcijo z drugimi, tudi kasneje v življenju

3. UČENJE DISCIPLINE

Košarka uči otroke discipline, saj morajo upoštevati in spoštovati pravila igre. Prav tako je pomembno učenje spoštovanja soigralcev in nasprotnikov ter spodbujanje odgovornosti (udeležba na treningih, tekmah …). Zelo priporočljivo je spodbujanje k redni aktivnosti tudi izven treningov, torej doma.

4. IZBOLJŠANJE ŠOLSKEGA USPEHA

Redna telesna aktivnost izboljša šolski uspeh, saj se otrokom izboljša koncentracija in imajo večjo sposobnost reševanja težav.

… ZATO SI PRIPELJITE KOŠARKO KAR DOMOV!

Zakaj bi zapravljali čas in denar z organizacijo in vožnjo do okoliških košarkarskih igrišč, če lahko imamo tovrstno aktivnost, igro, zabavo, druženje … kar na domačem dvorišču?

Vaš otrok bo koristneje preživljal prosti čas; mobilno napravo bo zamenjal za koristnejšo igro, statičnost za gibanje, »zaprtost« za druženje, (lahko) tudi z vami. 

SET ZA MINI KOŠARKO

Za najmlajše ponujamo več različnih setov (različne velikosti), ki jih lahko namestite kar v otroških sobah in jim tako omogočite neomejeno zabavo. Seti so primerni tudi za druge prostore in družinske člane, predvsem pa so odlična izbira za sprostitev v napornih dneh.

Za dodatno zabavo poskrbita še svetleči obroč in žoga, ki bosta mlajšim otrokom še posebej zanimiva in zabavna. Poseben izziv jim je lahko tudi košarka v temi …

Za večje otroke so primerni večji koši, skoraj že pravi, v malo manjši različici. Gre za visokokakovosten košarkarski obroč, nastavljiv in prilagodljiv različnim starostnim skupinam. Postavite ga lahko na notranjih in zunanjih površinah, za obtežitev pa potrebujete samo vodo ali pesek (nastavek – spodnji del). Poleg koša je v kompletu še manjša žoga, kar pomeni, da se igra lahko začne …

PROSTOSTOJEČI KOŠARKARSKI KOŠ

Postavitev koša na domače dvorišče ni tako velik zalogaj, kot se morda zdi. Vse, kar potrebujete, je le nekaj kvadratov ravne površine. Tak koš je odlična rešitev za enostavno postavitev, prestavljanje in pospravljanje, je prava izbira za vse, ki si želite fleksibilnost. 

Za stabilnost jamči jekleno ohišje, ki zdrži različne vremenske pogoje, koš pa ostane stabilen tudi med bolj dinamično igro.

DRUGI KOŠARKARSKI KOŠI

Postavitev bolj stabilnega prostostoječega koša z montažo vključuje zalitje dna koša z betonom ali pa izbiro košarkarske table s konstrukcijo, ki jo montirate na steno (stranski zgornji del garaže/druga ravna površina). Koši/table so tako trdni in stabilni ter omogočajo intenzivnejšo igro. Idealni so za šole, parke ali pa kar domače dvorišče. 

Prednost naših košev je tudi nastavljivost višine obroča, kar omogoča igranje in zabavo vsem starostnim skupinam.

Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen igralec, mi imamo pravi koš za vas! 

Upamo, da bodo nasveti pomagali pri odločitvi in pravi izbiri. 

Ne pozabite – najpomembnejše je, da bo domača košarka priložnost za koristno preživljanje prostega časa, spodbuda za zdrav način življenja, predvsem pa zabava za vse!

Nia Rozman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0